L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

13 de setembre del 2014

Un "hermano", un canonge i la festa "de la muixeranga"



Despús-ahir durant la diada algú em va preguntar com havia quedat "la muixeranga". L'acabava d'interpretar junt amb una colla de dolçainers, per la qual cosa li contestí sobre aquesta interpretació. La cara del meu interlocutor, però, em va fer adonar-me de seguida que es referia a la Festa de la Mare de Déu: oblidava jo que a molts llocs és coneguda només per la muixeranga i, per tant, és desconeguda totalment. I si avui podem viure una Patum sense custòdia, o un Nadal sense pessebre, a Algemesí no es concep una Festa de la muixeranga sense la Imatge de la Mare de Déu de la Salut. La Mare de Déu és una fita que fins i tot esdevé una referència temporal: l'any es divideix en l'abans, el durant i el després de l'efemèride. Coincideix que la Festa marca la fi de l'estiu i l'inici del curs escolar, i esdevé a la pràctica una referència més important que el propi dia de cap d'any.

Però què s'amaga darrere de la Imatge? Per què la seua importància? Les darreres processons he passat moltes hores acompanyant-la, fent de cirialot o d'apòstol, i no deixa de sorprendre'm encara l'actitud que la gent té quan la imatge passa. Malgrat que en alguns llocs de la volta general l'ambient es poc propici (bars, pubs, etc), acaba finalment per fer-se un silenci allà on la Imatge és, la gent la mira i el seu rostre esdevé per uns instants un espill de les emocions que brollen en eixe precís instant. Des d'algun que altre rostre que mostra cert aire cínic, burleta o resignat, podem observar-ne milers que ens mostren admiració, embadaliment, agraïment, dubte, sorpresa, respecte, prec... i fins i tot en alguns s'albira el pànic. I aquesta actitud que es pot observar en aquests moments és la que ens ha de fer interrogar-nos què hi ha darrere de la Imatge que desperta avui, en un món aparentment tan secularitzat, tot aquesta munió de sentiments.

Preparant l'anda per la processoneta del matí. Any 2006.
Una anàlisi superficial podria definir la Imatge de la Mare de Déu com un tòtem. Però si recordem la seua història, de seguida ens adonarem que aquesta explicació ens és insuficient. Quan u té un amulet que li dóna bona sort i el perd, difícilment el pot substituir per un altre: només una llarga experiència li portarà a associar la sort a un altre objecte nou. Per tant, aquest valor de la Imatge com a "amulet" és relatiu, si tenim en compte que l'escultura romànica primitiva va ser destruïda durant la Guerra Civil, justament el dia de la seua festa. En acabar la Guerra, un dels primers projectes dels algemesinencs va ser refer-la: en col·laboració amb tots els veïns, que anaven indicant al marbrista  i els fusters que l'esculpien i altres prohoms del poble els detalls que en recordaven, es va acabar esculpint una nova imatge, a la qual se li va posar en lloc visible el medalló amb les cendres de l'anterior. Aquesta nova imatge, però, tingué poca volada: més o menys una dècada més tard, s'esculpí l'actual. Potser els temps d'opressió que es vivien van provocar que la gent busqués una Imatge molt més amable, una Mare de Déu que somriu, amb un rostre harmònic i simpàtic, tot deixant de costat l'escultura que reproduïa el hieratisme de l'obra romànica, que encara persidix l'altar de la capella de la Troballa.

Per tant, podem dir que si la figura material de la Imatge ha estat substituïda en diferents ocasions en els darrers temps, allò que li dóna importància no és la seua materialitat en sí, sinó allò que representa. No ens importa l'objecte, sinó el seu significat. Ara bé, aquest significat està íntimament lligat a aquesta materialitat. La Imatge representa una dona que ens somriu i ens convida a mirar-la, amb un rostre que desprèn bons sentiments. A la seua falda hi ha un xiquet que, aquest sí, ens mira de manera severa, imitant les escultures romàniques. La dona porta en la mà un lliri, símbol de la puresa, mentre que el xiquet duu a les seues mans una esfera que simbolitza el món, coronada per una creu.

Per què parle de dona i de xiquet, i no de Maria i de Jesús? Malgrat que és obvi que estem parlant d'una imatge cristiana, no hem d'oblidar que aquesta iconografia que hui fem servir per representar la Mare de Déu, i els significats que aglutina, naix moltíssim més endarrere en el temps. No sé si existeix ben bé un subconscient col·lectiu, però d'existir-ne un, per a mi està molt clar que aquesta Imatge ens posa en contacte amb moltes significacions i interrogants que hem tingut des dels primers temps de la història com a éssers humans.

Les primeres imatges d'una dona com a ídol daten del Neolític: el culte a la fertilitat, de la dona que infanta fills, però també de la terra que, representada en cos de dona, ens dona un fruit gràcies al qual subsistim. Aquestes escultures ens parlen de com els primers habitants d'aquesta Terra se n'adonaven del seu vincle amb la natura, i de com s'interrogaven del significat de tot plegat.  La Mare Terra i el fruit que ens permet viure; Semiramis i el seu fill Tamus; Isis i Horus; la Mater Matuta etrusca; Gea i els seus fills; la deessa romana Tellus o Terra amb els seus amors... ens posen en contacte amb els ritmes de la natura, al mateix temps que els confereixen un paral·lelisme en el camp espiritual que culmina amb la irrupció del cristianisme. Maria, la Mare de Déu, ens dóna el fruit del seu ventre, Jesús, com a Salvació de totes les persones, la qual només ha estat possible des del sí que ha donat des de la seua llibertat. Heus ací els significats del lliri i de l'orbe coronat amb una creu.

Així doncs, la Imatge de la Mare de Déu de la Salut és síntesi de mil·lenis d'història sagrada i espiritual, que ens posa en contacte amb allò irracional o inexplicable de l'existència. Una imatge al capdavall cristiana, però amb un significat que se superposa a molts d'altres d'origen pagà, cosa que pot explicar la veneració que hom sent per ella i el que representa: no estem parlant d'una Festa feta només per gent d'Església. Pràcticament tot el poble hi participa i "sent" al pas de la Imatge, siga quin siga el seu credo o ideologia. Per tant, hem de recórrer a la irracionalitat de tot plegat per poder-nos-ho explicar.

I és que durant la seua preparació, es pot donar perfectament que es reunisquen amb aquest objectiu el/la militant comunista, el/la terratinent conservador/a, el vividor/a, l'abanderat dels drets del col·lectiu homosexual, l'apolític, el ric i el lladre, el pobre i el treballador, el creient, el dubitatiu, l'agnòstic i l'ateu amb el rector de la parròquia i el polític de torn a la sagristia de l'església. Segurament, els interromprà l'ànima més pendenciera i promíscua a demanar on pot comprar un ciri per acompanyar la Imatge a la processó. I aquest, i no altre, és el miracle més gran de la Festa d'Algemesí. Un fet que ens demostra que, per damunt de les diferències, els defectes i les virtuts de cadascú, de les diferents maneres d'enfrontar i encarar l'existència i de donar-li un sentit, hi ha alguna cosa que ens relliga a tots plegats, i de la qual formem part. Quelcom difícil d'explicar, però potser no tant de viure, si es té un mínim de sensibilitat. I tot, malgrat que l'existència tal vegada no tinga cap sentit. Aquest és el risc! I a tot això, més que a un dogma, un credo o una jerarquia concreta, és el que jo anomenaria amb el mot "religió". I això que ens relliga, ens agermana i ens fa sentir-nos part d'una mateixa cosa a Algemesí ho expressem amb les Festes de la Mare de Déu de la Salut cada 7 i 8 de setembre. Una Festa cristiana que aglutina dins d'ella moltíssimes altres significacions i vivències, punts de vista i maneres de fer i que esdevé allò que ens uneix a tots una vegada a l'any. El florete de la muixeranga potser que expresse aquesta realitat de manera simbòlica: els dansaires comencen cadascun cap a un costat, però a la fi del ball, després d'haver anat uns a dreta i els altres a esquerra, uns a dalt i els altres avall, acaben fent la dansa a l'uníson. 


Si atenem a tot açò, ens n'adonarem que la muixeranga, bastonets, els balls de xiquets, el bolero, el Torneig i tots els altres elements patrimonials de la Festa no són sinó una forma cultural que tenim d'expressar aquest sentiment. Com ho és també, de forma més senzilla, el fet d'agafar simplement un ciri per acompanyar la Imatge en el seu recorregut. Els balls i els elements patrimonials no són més que la cara visible, la façana, d'un gran edifici del qual cal destacar els seus pilars i fonaments que han permès tenir-lo en peu durant segles més enllà de les modes o estètiques dominants. Han sigut, són i seran una manera de donar visibilitat o de dotar d'un revestiment des d'una cultura concreta, la valenciana, a un dels interrogants que ens ha seguit sempre com a persones: el sentit mateix de la nostra existència.

Fa ja uns quants anys convidí uns amics a presenciar la processó. Em digueren que havia anat molt bé, però que de la creu cap arrere sobrava tot. És a dir, que bastava en que les set danses hagueren ballat en la plaça per donar l'efemèride per interessant. I això que van veure la processoneta del matí, i no pas la processó de les promeses, on gairebé un miler de persones acompanyen la imatge amb un ciri a la mà, o la volta general, que té una durada exagerada de gairebé set o huit hores, segons l'any! He tardat anys en aprendre o saber expressar per què aquesta opinió em va causar cert pànic. I és que ara em resulta evident que sense allò que va darrere de la creu, allò que va davant haguera desaparegut fa temps per manca de sentit.

Remuntem-nos, si no, a l'any 1973, en què per primera vegada en gairebé tres segles la muixeranga no hi era en iniciar-se el primer dels seguicis processionals: de no haver hagut processó, és a dir, de no haver estat viva aquesta munió de significacions que he intentat explicar, la muixeranga s'haguera perdut irremeiablement. Però si es va aconseguir que renasquera en poques hores va ser, justament, perquè darrere la creu hi havia gent amb un ciri a la qual se li va remoure alguna cosa en sentir la dolçaina bramar la melodia sense veure cap de les figures plàstiques. Malgrat aquest sentiment, els qui es van posar de seguida a treballar convencent a uns i altres que valia la pena no deixar morir un tresor tan valuós foren, justament, un hermano marista (l'hermano Agustín) i un canonge, en Vicent Castell Mahiques. Ni Joan Fuster, ni els valencianistes més agosarats, que per altra banda, no hagueren sentit parlar mai de la muixeranga si no hagués estat pel treball d'aquestes persones, que hagueren de lluitar contra els prejudicis que s'havien creat sobre els balls i danses de la processó després d'anys de deixadesa: allò que mogué doncs, a reprendre el relleu generacional fou allò que anomenem col·loquialment com a "devoció". Si l'any 1973 la creu no haguera eixit acompanyada dels centenars de persones amb un ciri a la mà, la muixeranga no solament s'hagués oblidat, sinó que tampoc haguera tingut sentit. Almenys en aquell lloc i moment concrets. I els valencians ens haguérem despersonalitzat una miqueta més (si cap), haguérem perdut un aspecte ben important de la nostra identitat.

Sí. La religió oficial ha estat segles al servei del poder. Que tota la jerarquia al complet no és més que un tall de retrògrads i inadaptats als temps que corren. Que tot el missatge cristià sembla estar en mans d'uns quants que se'n diuen senyors i que l'utilitzen en benefici propi. I dic sembla perquè en realitat no és així. L'Església és molt més que allò que veiem a la seua cúspide. Perquè al marge de tot això, a Algemesí, sense anar més lluny, cada 7 i 8 de setembre, hi ha qui agafa espontàniament un ciri i es posa a acompanyar la Imatge en els seus recorreguts. Aquest sentiment que ens mou a fer això, a bastir la Festa i, en definitiva, a anar avançant en el camí de la nostra vida, no té propietari: és ben íntim i no ha de retre explicacions a ningú. I hem de tenir clar que el dia que aquest sentiment desaparega, tot se n'anirà en orris.


Enguany han estat els escrits del rector i, sobre tot, en R., els qui m'han fet caure en un detall que fins ara m'ha passat desapercebut: m'han mostrat el que és, de fet, el nucli de la Festa, que he anat anomenant en diferents moments en aquest escrit. L'altre dia parlava en aquest bloc de l'excessiva durada de la processó de volta general, i de com aquest excés posa en risc algunes parts i elements del seguici (llavors em referí als bíblics). Ara bé, malgrat aquest handicap, i després de dues processons on hom ha pogut, de sobres, acompanyar la Imatge amb un ciri (de fet, ho han fet ja milers de persones), encara hi ha un grup no massa nodrit de gent que decideix de fer el recorregut de la volta general darrere de la creu amb el ciri encès a la mà. És d'aquest grup que parle ara. Alguns d'ells prendran relleu a la capella de la Troballa, però segur que n'hi ha qui l'haurà feta sencera. Estem parlant de set hores d'estar dempeus i pràcticament de plantó... que no esdevenen, però, cap impediment. Allà els he pogut veure davant del Torneig com a testimoni d'una flama que no s'apaga. I, com deia el R., suposaven una garantia: mentre estiga aquesta gent allà en aquell moment, hi haurà processó. Això és l'aprenentatge més valuós que he fet enguany, juntament amb la importància de compartir tot açò amb els qui m'estimen. A més, he conegut l'organització dels festers del barri de la Muntanya i he vist de primera mà la gran quantitat de faena que es fa però que no es veu ni es valora, i tot el que s'ha d'arribar a tenir en compte perquè la processó tire endavant... Un món tan ric com complex, amb un fort regust anàrquic

Tornant al començament, si bé tot açò m'ha anant venint al cap durant les festes, el ben cert és que va acabar prenent forma a partir de la pregunta sobre "com havia quedat la muixeranga" a la que he fet referència al principi. Feia uns moments havia interpretat la melodia en una manifestació de l'esquerra nacionalista: al cap em venien la Plaça Major, les ganes que havia tingut d'interpretar-la a la processó, el meu nebot que la taral·leja, la mirada de la meua àvia i la dels adzanetes que pugen a les torres, la Imatge, els balls i les persones que havia vist durant aquestes festes. Tot molt lluny de les imatges mentals tan patriòtiques que hi havia al cap dels qui l'escoltaven. La muixeranga, himne? Sempre he tingut reticències. De què i de qui? Tant de bo poguérem contestar tan fàcilment aquesta pregunta, des del coneixement de què és ser valencià... Però és tan complicat saber-ho! Per què l'assumpte s'ha convertit en un "de qui contra qui?"... Crec, de tota manera, que no es poden comparar els sentiments que brollen quan l'escoltem els fills d'Algemesí amb allò que senten els catalans quan escolten els Segadors o els espanyols la Marxa Reial. Elevar la muixeranga a la categoria d'himne és, a totes totes, desposseir-la de la seua màgia i dels seus significats. No hi ha més melodies?

Us deixe amb un fragment d'un article de Martí Domínguez on s'expressen, de manera sublim, totes aquestes reticències. M'encanta: un bon assumpte sobre el que rumiar.

"La voz de la dulzaina es como la piel fina de esa música, pero el "tabalet" es su pulso interno, es decir, su sangre.
Sin ese pulso, la melodía simple carece de sostén sanguíneo. De vitalidad. Por eso -afortunadamente- la melodía sola no es apta para la voz humana populosa, y menos aún si se la intenta preñar de una caraga literaria más o menos "patriótica". No puedo ocultar que la puesta en órbita de la melodía "muixeranguera", como un largo alarido salido de las mismas entrañas de la tierra, ha de resultar alagador y hasta emocionante para todo hijo de Algemesí. Pero a condición de que sea su melodía, sólo su melodía y ritmo -dulzaina y "tabalet"-, son contaminación alguna de litaratura épica, porque perdería su mayor fuerza al perder su autenticidad. Además de la contaminación alfabética que supondría eso de silabear sus notas musicales, eliminando el puslo sanguíneo del "tabalet" y embutiendo "ideas" donde sólo hay cántico puro sin palabras.
Me dirán algunos: "Es que queremos convertirla en himno". Valencia se ha pasado durante bastantes siglos sin himno y tan ricamente. "No li han caigut els anells". Eso de los "himnos" se puso de moda cuando el nacionalismo centralista. En la médula de todo himno, como hoy se entiende esta palabra, hay siempre una "idea" centralista o segregacionista. Un himno, como tal, ha de servir para unir, nunca para enconar. Y si lleva "letra", más peligroso aún. (...) Se correría el peligro de hacer una cosa agresiva o mema. O, más probablemente, ambas cosas a la vez. 
(...)
Quienes amamos esa joya y la llevamos en el corazón no queremos ni pensar que se la empleará contraponiéndola a cualquier otro "himno" y sufriera la"pitada" de cualquier otro bando, o fuera causa de choques. Si la muixeranga sale de su santuario de Algemesí, ha de ser con todos los respetos y autenticidad, como elemento de belleza que enriquece y aúna, no con voluntad banderiza. 
(...)
Venid a Algemesí. Venid cuantos gustéis de las cosas sencillas, elementales, pueblerinas, auténticas. Venid, escuchad y ved nuestra Muixeranga, abriendo siempre las tres procesiones. Comprobaréis que no necesita nada más. Se basta con ella misma. Su belleza, su fuerza, radica en su casta desnudez. (...)

Purnes. Martí Domínguez Barberà. Publicat a Hoja de Lunes (3-IX-1979) i al llibre commemoratiu La Muixeranga d'Algemesí (Associació d'Amics de la Muixeranga, 1998)

12 de setembre del 2014

Currículum i esperpent



Dansà de Bocairent: moments
La señora Maria José Català (!), consellera d'Educasión de la Comunidá Valensiana, ha tingut l'ocurrència d'incloure en el currículum una nova assignatura: Cultura Valenciana (supose que haurà estat estudiada i promoguda pel govern en ple). No en teníem prou i resulta que ara ens ensenyaran que és ser un valencià autèntic (o valenciana) en l'escola. No és, senzillament, esperpèntic? S'imagineu una assignatura en Alemanya, als Països Baixos o qualsevol altre país europeu, en què s'impartiren els continguts necessaris per ser alemany, neerlandès, francès o italià? Doncs sembla ser que a València fa falta ensenyar què és ser valencià. Com si no ho tinguérem clar.

I dins d'aquest adoctrinament, per descomptat, no ha fet falta incloure en els continguts que parlar el valencià és un defecte, com fa uns mesos afirmava la il·lustríssima consellera en un congrés del Partit Popular: els defectes no s'inclouen en el currículum i, senzillament, el valencià queda fora d'aquest adoctrinament. El castellà com a virtut! Això sí: queda ben reflectida l'anècdota més rància i coenta: de la paella a l'orxata, de la pilota als fartons. I tot amb un to ben festiu i alegre. Això sí, hem d'admetre que han intentat millorar la criatura: no han passat tres dies que s'ha inclòs dins del que és la nostra "cultura" les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, amb la Muixeranga, el Misteri d'Elx i el Tribunal de les Aigües de València: tres realitats que han estat declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO i que fins i tot el propi Govern Valencià dubta de la seua valencianitat... Collonut! (Ara, ha calgut la protesta d'alguns partits i col·lectius, i la visita de la consellera a Algemesí, per propiciar el canvi).

Això de la llengua és potser, des del meu punt de vista, l'aspecte més lamentable d'aquesta nova assignatura. Una assignatura que només pretén un llavat de cara del partit en el poder, que busca abanderar els pilars sobre els quals hem de bastir la nostra identitat: al final, ens passarà que tot allò que està fora del PP no és valencià. O pitjor encara: és anti-valencià! Però l'aspecte que hi manca i que potser ens puga indicar que s'ha fet des de la manipulació, la improvisació i el desconeixement és el fet que no s'anomena enlloc la dansà.


Dansà d'Algemesí: eixida a la capella i arribada a la plaça Major
Què és la dansà? Senzillament, és un ritual que constituïx un dels pocs elements, junt al fet que som descendents de colons que en el seu dia vingueren del nord, que ens uneix a tots els valencians. Danses, dansaes o ball pla, segons el lloc. En cada poble o ciutat, des de Vinaròs a Oriola, de Morella a Guardamar, es balla o s'ha ballat la dansà, un ritual que naix en temps remots i que segurament hem heretat de les gents que vivien en les nostres terres abans de la Reconquesta. 

A tot Catalunya es parla català: al País Valencià tenim comarques on s'havia parlat àrab i, després de l'expulsió dels moriscos, castellà o aragonès. Però a València tenim la dansà; no a tot Catalunya es balla la sardana: al sud, a les terres de l'Ebre, trobem també aquest ritual tan valencià, o la jota, com a ball més característic. És un xicotet detall que ens pot ajudar a entendre la importància que els rituals festius i la tradició tenen per a nosaltres. 

Enguany he pogut presenciar la dansà de Bocairent. Durant anys he interpretat amb la dolçaina aquestes melodies encisadores, que tenen un regust musulmà més que evident. L'ambient de la plaça de l'Ajuntament de Bocairent, un dels pobles més bonics de la nostra geografia, ens més que agradable i ens parla molt de nosaltres mateixos. Si hom pretèn saber com som els valencians, cal que vaja a qualsevol poble el dia de la dansà i ens observe. Ironia, festa, estètica, tradició, rituals. 

També he tingut la sort de veure la dansà del meu poble, re-proposada fa poc pel Grup de Danses Berca. Resulta emocionant saber que la iniciativa d'aquest grup ha tingut tanta acollida entre els veïns del meu poble, i ha estat un goig poder estar immers en l'ambient que, amb el pretext de la dansà, s'ha creat.



Esperem que aquesta àrea de Cultura Valensiana, els seus continguts rancis i estereotipats i el govern que la promou no tinguen un futur massa llarg... Crec que estan arribant massa lluny, i la paciència se'ns acaba.

Ens cal un canvi urgent.

I de passada, retrobar les nostres arrels!

1 de setembre del 2014

Recompte

El Cavall Bernat, la Creu del Cardenal, les Raboses (Cullera), el Garbí, el Mondúver, el Benicadell, el Penyagolosa, Montgó, Montcabrer, Caroig, Escornalbou, Puigmal, Gra de Fajol, Canigó, Pedraforca, Sant Jeroni, Turó de l'Home, la Mola de Sant Llorenç, Verdera, Sant Pere Màrtir, Tibidabo, Penyal d'Ifac, la Mussara, Montsant, la Talaiassa de la Mola,  les talaies de Montsoriu, Miravet (a l'Ebre) i Miravet (al Desert de les Palmes)...

Aitana, Penya Alta, Penya del Mulero, Ponoig, Cabal, Bèrnia, Puig Campana, Punta del Ave, Pica d'Estats, Cim Verdaguer, Punta Gabarró, Pic Rodó de Canalbona, Montcalm, Cap de la Coma de Riufred, Mola d'Ares, Carlit, Tossa Pelada, Aneto, Abadias, Punta Alta de Comalesbienes, Montardo, Cambra d'Ase, Querroig, Puig de Cervera, Puig Pelat, Puig Falcó, Puig de la Força, Roques de Benet, Montgrí, Montpla, Puig Montgó (Empordà), muntanya de Santa Bàrbara (Horta)...

I ja en van 60!

Ara tinc entre cella i cella de recorrer la Serra Gelada, Xortà i la Serrella, a més del Turó dels Tres Reis, el Cerro Calderón, l'Espadà, la Ràpita i la Ratlla... 

Salut i muntanya!

Montcabrer al capvespre des de Benimarfull

Dins i fora


A Culla, poble del Maestrat del que us parlí ahir, es conserva el mobiliari de l'antiga escola del poble, que va instal·lar-se durant molts anys a l'edifici de l'antic hospital. Observant els racons d'aquesta aula i les portades dels manuals que s'hi exposaven, m'assaltaren un munt de dubtes, incerteses i pors. I és que enguany torne a l'escola primària, a pesar meu. I ho faig amb l'avantatge d'haver conegut el final del túnel: allò que u s'ha trobat a adults és, en gran part, una conseqüència del que passa a l'escola... i fora d'ella.

Pensava en com de senzilla era la vida en aules com aquesta. Que d'aules com aquesta van eixir grans personatges com Beethoven, Ortega i Gasset, Nelson Mandela, Freddy Mercury o Jaume Cabré, per citar alguns exemples dispars. El discurs que hui existeix sobre l'escola anomenada "tradicional" fa parèixer inversemblants casos com aquests que anomene, fent-los aparèixer com un miracle. Realment és així?

No puc més que arribar a una cosa certa: que potser els fruits de l'escola no depenen tant del que s'hi fa, sinó de l'actitud i dels valors amb què s'hi entra. Quins són els actuals? Caldra conèixer-los, saber descriure els valors i les actituds que han arrelat fort en una societat i que contínuament enforteixen aquestes arrels de les fonts més negres del detritus social. I és que en moltes capes socials trobem uns valors tan nefands!

D'altra banda, quins valors i model de persona i societat hi ha darrere de les noves pedagogies? De quina premissa parteixen? Són tant diferents del d'aquesta escola passada tant denigrada? Què s'hi amaga darrere de tot plegat i quines són les conseqüències per al conjunt de la ciutadania de totes les nostres accions o inaccions a l'escola?

D'entrada, ho prenc tot amb pinces. Dubte de tot i no em crec res de res. Les seguretats, a la paperera. La motivació, per terra, esperant que la presència dels infants la torne a alçar. Sense haver perdut, però, les ganes de conèixer i d'aprendre del que em rodeja.

És així com comence aquest nou curs: una locomotora sense carbó que es mou per la inèrcia d'una pendent costera avall. 

I a tot açò: que té a veure tot el que fem amb la premissa indiscutible d'Adorno, aquella que ens diu "que l'exigència que Auschwitz no es repetisca és la primera de totes les que cal plantejar a l'educació". Quin temps dediquem a reflexionar-hi en una societat rodejada d'Auschwitz pels quatre punts cardinals, i als quals assistim insensibles des de la barrera del consumisme i les nostres falses seguretats?

Darrerament, quan veig les notícies, no puc evitar de pensar que tenim el llop més a sobre del que pensem i que a sobre li estem obrint la porta de bat a bat.

És una sensació o tinc motius reals per a poder pensar que és així?




Puig Campana - Bèrnia - Aitana

Anar al poble està molt bé. La família, els amics, el nebot, el campanar... Però escapar-ne potser està millor encara: de la família i del nebot, bàsicament. Fer muntanya s'ha convertit gairebé en una xicoteta obsessió durant aquest estiu. A banda de les escapades al Pirineu, he volgut fer uns quants tombs per les muntanyes valencianes, i he triat el triangle que formen el Puig Campana, Bèrnia i Aitana per fer les meues escapades, sol o amb el X. Quasi que em feia vergonya no haver ascendit a cap d'aquests cims emblemàtics ara que m'ha pegat per la vena alpinista!

EL PUIG CAMPANA (1.406 m)

El Puig Campana des de la Penya Alta d'Aitana
No m'equivoque massa si dic que el Puig Campana és el Pedraforca valencià. Igual que aquest darrer cim, el Puig Campana està dividit en dos seccions: un cim a la part nord-est, el més alt i accessible, i un altre al sud-oest, només accessible per a escaladors, format per altes parets de roca. En aquest darrer destaca en el seu perfil l'anomenada bretxa de Roldan que, segons la llegenda, va fer aquest mític guerrer amb la seua espasa: el tros que li falta al Puig Campana no és ni més ni menys que l'illa de Benidorm, lloc on anà a parar per l'embranzida. Vista des de l'autopista i des d'Altea o Calp, el perfil de la muntanya ens mostra una característica forma de campana que li dona nom.

L'ascensió al cim es pot fer, partint de la font del Molí de Finestrat, per vàries vies, però la més interessant és fa remuntant la canal de pedres que, pel costat meridional, separa les dues parts de la muntanya. A la dreta de la tartera hi ha un sender que va guanyant altitud ràpidament fins arribar a un coll on comença el darrer tram, cap a la mar, buscant el cim. Si fa no fa, pugem més de mil metres, atenent que hem començat pràcticament al nivell del mar! Després, la baixada per l'ombria, seguint un PR senyalitzat, resulta interessant per la seua flora i pel paisatge: en acabant, tornarem a Finestrat pel camí de la Serra, sota les parets gairebé vertical del cim de ponent.

La meua ascensió al Puig Campana va coincidir amb un fenomen estrany a la muntanya: la llevantada va produir una inversió tèrmica que va rodejar el cim d'un núvol de boira, a l'estil de Mordor del Senyor dels Anells. Vaig agrair-ho en part, ja que vaig fer l'ascensió dins d'aquest núvol, protegit del sol i de la calor, però les vistes van ser eclipsades pel fenomen... Ara bé, a dalt, veient els núvols als meus peus, pareixia que estava al paradís!

Cim SW des de la font del Molí, rodejat de boira
Finestrat i la Vila Joiosa
Canal de pedres del vessant meridional 
Carrascal


Al cim

Perfils fantasmagòrics de la part SW de la muntanya
Company de travessa
Llum estranya durant el capvespre
Pou de gel
L'Aitana des del Coll del Pouet
Ponoig des del coll del Pouet

BÈRNIA (1.128 m)

Des del nord, les parets de Bèrnia pareixen inaccessibles!
Aquesta muntanya impressiona vista de perfil des de l'Aitana: s'hi mostra com una altíssima paret vertical de pedra inaccessible. Des del seu costat septentrional, a les Cases de Bèrnia, l'aspecte canvia completament: una paret de pedra. Des d'aquest punt comença la ruta circular de Bèrnia, que passa per l'anomenat "Forat": una cavitat natural de la muntanya que permet travessar-la fins al costat sud. Des de l'altre costat, un sender ens condueix al Fort Bèrnia. El fort, manat construir per Felip II per defendre el territori de la pirateria turca, va ser tot un fracàs: fou enderrocat als pocs anys de ser construït, ja que estava massa lluny de la costa com per a ser útil. Una mostra de l'eficàcia del poder central! Des de la fortalesa, s'inicia l'ascensió al cim per una empinada tartera.

Una vegada a dalt, podem desfer el camí fins al fort i completar la circular de Bèrnia, o bé podem baixar fent ziga-zagues pel costat nord fins al Portitxol, que separa els cims més orientals de la mola més gran de pedra. És un camí no gaire complicat, però requerix posar-hi atenció. Això sí: no recomanat per als qui patisquen vertigen! De tant en tant ens trobàrem amb cordes i cadenes per ajudar-nos amb el descens, però eren prescindibles. 

De nou, vam topar amb un dia boirós... La boira, però, va escampar conforme anàvem baixant: el X. va insistir per anar a veure l'efecte que dóna eixir del forat de Bèrnia i, en lloc de trobar-ho tot blanc de boira, veure el paisatge fins a la costa. I així que ho vam fer! Quina pallissa!

El famós moscatell de Xaló: ceps als peus de Bèrnia

El Forat de Bèrnia i la boira...

Ruïnes del Fort Bèrnia (s.XVI)
Al cim
X., baixant una paret. A la foto sembla vertical,
però no ho era ben bé.
Arribant al Portitxol

Badia d'Altea des del Portitxol
Si us fixeu, veureu la figura del X. arribant al coll
El Forat amb vistes! 
Siluetes del Puig Campana i del Ponoig des del Forat
Les Cases de Bèrnia
Baixant de la muntanya, per la carretera cap a Benissa, es tenen
aquestes fantàstiques vistes de Calp i del penyal d'Ifach 
A prop de Bèrnia es troben les Fonts de l'Algar: un riu que naix de la mateixa muntanya a Callosa d'en Sarrià. El paratge és preciós, però està massa encarat per al turisme dominguero: milanta aparcaments, bars, restaurants... A més a més, s'ha de pagar! Si hi aneu, que siga cap al capvespre: a les vuit tanquen la garita i s'hi pot accedir lliurement, al mateix temps que la gent marxa i deixa el riu solitari... Menys mal!




AITANA (1.558 m)

L'Aitana! Darrer punt de la península que Alberti va visurar en marxar, en vaixell, cap a l'exili. Muntanya emblemàtica i llegendària!

El cim des de la font de Partegat
Vaig intentar de pujar l'Aitana des de la primera ruta que descriu Cebrian al seu llibre, des de Confrides passant pel castell. Però el sender que transcorre des del poble fins al castell està en mal estat i arribà un punt, en arribar al barranc de Maxelis, des d'on ja no poguí continuar. Així doncs, vaig tirar cap a Benifato i vaig pujar cap a la font de Partegat, on comença una altra ruta que, aquesta volta sí, em va dur al cim.

Confrides
Font de Partegat: l'aigua, exquisida!

L'ascensió es fa seguint un PR senyalitzat com a sender botànic que mena fins al coll o pas de la Rabosa. Allà u comprèn allò que havia llegit de l'Aitana: pareix com si un gegant amb una clava haguera colpejat la mola de pedra. Aquesta, en efecte, apareix clavillada de dalt a baix, tot obrint-se unes simes de les quals no s'arriba a veure fins on arriben. Sembla ser que la muntanya sencera va trontollar durant un sisme esdevingut fa segles. Tot plegat, impressionant!


Les simes de Partegat
Una vegada superat el coll de la Rabosa, es pot ascendir fàcilment fins al cim. Des d'allà, es pot tornar endarrere i, una vegada de nou al coll, podem anar cap a llevant per buscar els cims més orientals de la serra: la Penya Alta (1.556 m) i la Penya Mulero (1.308 m). Als peus d'aquesta darrera, hi ha el coll de Tagarina, des d'on una pista forestal ens durà de nou a la font de Partegat.


Font de l'Arbret, que ens referescarà durant la travessa


Al cim!
El cim d'Aitana des de la Penya Alta: és indubtable que la muntanya
va patir un fort cataclisme.
Perfil de muntanyes: el Cabal, el Ponoig i el Puig Campana
Altea des de la Penya del Mulero
Malgrat els incendis que l'han castigada, la riquesa botànica de la serra
és admirable. Uns panells explicatius ens il·lustren sobre la seua importància.

Perfil de Bèrnia guaitant entre els núvols...
Si deixaren tranquil aquest paratge, en pocs segles tindríem
un alzinar adult impressionant... Mamarratxos!
L'excursió a l'Aitana es pot completar baixant cap a la vall de Guadalest per visitar el Castell. Un poble curiós, un poc massa turístic. Allà s'hi pot visitar la casa palau dels Ordunya, el castell-mirador i l'església de l'Assumpció.

Castell de Guadalest des del camí de Benifato a Benimantell
Penya-campanar de Guadalest
EL PONOIG I EL CABAL (1.181 m - 1.160 m)

Podríem dir que aquestes muntanyes són les filles mendues de Puig Campana i d'Aitana: s'hi troben enmig d'ambdues muntanyes, formant un relleu escarpat: el Ponoig cau abruptament sobre Polop, mentre que el cabal, pel seu costat sud, se'ns mostra com una gran paret de pedra inaccessible.

El darrer dia que vaig poder escapar-me (de la família, del nebot...), vaig optar per fer la circular al Puig Campana i pujar aquests dos cims. Per fi un dia clar i, quina sort, poc calorós! El camí que rodeja el Puig Campana per l'est permet contemplar unes vistes sobre la costa i la Serra Gelada: la Vila Joiosa, Alacant cap al sud, Benidorm, la Serra Gelada, l'Alfàs del Pi, Altea i Calp. Més enllà, Bèrnia, el Montgó, Xortà, Aitana... i conforme avancem, se'ns apareixen el Ponoig i el coll del Llamp.

Tant el Ponoig com el Cabal oferixen unes ascensions boniques, cansades però gratificants: les vistes són impressionants. Des d'allà es pot contemplar gairebé cada racó del triangle de muntanyes que dóna nom a aquest post: Puig Campana, Bèrnia, Aitana. 

Una grata experiència per finalitzar aquesta fita.

La ruta comença de nou a la font del Molí de Finestrat
Mola del Puig Campana, ara sense boira ni núvols
Puig Campana des de llevant
Bretxa de Roldan: altres llegendes ens parlen que la bretxa és conseqüència
d'una patada del cavall de Sant Jaume Matamoros!
Un bosc de pins jove va substituint els arbres cremats...
El Ponoig: vessant sud, abancalat. 
Serra Gelada des del Coll del Llamp
Es Castellets separen el Puig Campana de l'Aitana, com si d'una muralla
es tractara.
El cim Cabal des del Ponoig

Al cim del Ponoig
Parets de roca del Ponoig
El lleó adormit, caient en picat sobre Polop. Al fons, Altea i Calp.
Perfil de Bèrnia. 
Penyal d'Ifach des del Ponoig
Benidorm des de la cresta del Cabal, sobreeixint del coll del Llamp

Guaitant, gitat per evitar caure, per les parets del Cabal. Vertigen!

Al cim del Cabal.
El Montgó, al nord
El penyal des del Cabal... Em fascina aquesta pedra!
Un company de travessa...
De tornada a Finestrat: llum del capvespre sobre el Puig Campana