L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

25 d’abril del 2009

Conquassabit.


El verb està en passat, però l'espectacle al qual dóna nom parla del nostre present i de la seva semblança al Barroc. Fa 400 anys les formes equilibrades i rectes del Renaixement van rebre una forta sotragada; sortí la voluta, es trencaren amb formes tortuoses les frontisses, les columnes van doblegar-se formant espirals, l'escultura va perdre l'equilibri, sortí el Tenebrisme i en la música aquesta sotragada feu sortir la fuga.

Avui, però, aquesta convulsió és encara més forta, i les formes espirals de la voluta s'han tancat formant un gran tornado on van apareixent-se diferents rostres de la realitat. Quins seran destruïts i quins soberviuran a la força de la sotragada no és gens clar. La calma que governa l'ull de l'huracà és ben fràgil i il·lusòria, però és un bon refugi des d'on poder reflexionar sobre aquest maremàgnum en què han estat arrossegades totes les seguretats i veritats que teníem per eternes. Sembla que ni el capitalisme està segur de sobreviure!

Expressar tot açò amb el cos i la dansa, al ritme de la música de Händel, és el que ha fet el grup de dansa  Gelabert&Azzopardi al Teatre Lliure. L'espectacle resulta impressionant, viu, clar reflex de les experiències viscudes. Avui fan el darrer passe, us el recomane.

A banda de gaudir de l'espectacle, un va entendre per què li agrada tant la música barroca. I és que els gustos ens vénen marcats per les experiències viscudes i la nostra manera de veure les coses.